sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Muistatko neilikkavallankumouksen?

Vietimme eilen Portugalin neilikkavallankumouksen 25 v juhlaa. Tuntuu kuin uutiskuvat kiväärien piippuihin pistetyistä neilikoista olisivat aivan äskeistä historiaa. Vanha mies kertoi portugaliksi kyynel silmässä miten fasismi kaatui ja hän saattoi poliittisena pakolaisena vietettyjen vuosien jälkeen palata Kuubasta kotiin. Torin kulmalla kaupungin silmäätekevä kätteli kunnioittavasti kolmea laskuvarjojääkäriä. Ehkä he olivat niitä, jotka eivät nuorina miehinä suostuneet ampumaan kansaa, vaan kukat kiväärien piipuissa antoivat vallankumouksen toteutua.


Taiteilija viimeistelee kauppahallin seinämaalausta.
Nämä miehet olivat 25 vuotta sitten nuoria sotilaita, jotka kieltäytyivät tottelemasta diktaattoria. 

Juhlan kunniaksi läksimme joelle linturetkelle. Onneksemme suuressa jokiveneessä ei meidän ja oppaamme lisäksi ollut muita matkaajia. Oli pilvinen ilta, värit samettisen pehmeitä. Valkea harjalintu suki itseään töyhtö vipattaen roomalaisen sillan kupeella. Sukelsimme hiljaiseen kaislikkoon. Vene lipui  kapeassa uomassa. Olimme "Kaislikossa suhisee" sadussa. Oppaamme naurahti kun kerroimme kotimaamme. Jose Manuel Dos Santos kertoi olleensa 25 vuotta Norjassa Portugalin suurlähetystössä. 
Kurki lensi yli. Ajoimme mustapääkutojalinnun pesäpuulle. Markku sai jopa kuvankin hienosta kirkkaan keltaisesta linnusta. Oli myöhä. Linnut olivat vähemmän aktiivisia, mutta hienot näkymät ja kerrassaan rauhoittava tunnelma riittivät ihanaan elämykseen. Annoimme veneen lipua ääneti, joimme lasit portviiniä ja puhuimme elämästä. Me palaamme syksyllä ja uusimme tämän retken.  Riverwatch on ekoturismia parhaimmillaan, visuaalista joogaa. 
Lintubongaaja löysi kärsivällisen odotuksen jälkeen mustapääkutojalinnun oksistosta.
Linnun pesät roikkuivat joen yllä. Vasemmalla on vanha pyöreä pesä. Toinen on vasta rakenteilla. Lintu pujottelee heinät taitavasti rakennusaineiksi.
Oppaamme pahoitteli lintujen vähäisyyttä. Olimme hiukan  myöhään liikkeellä. Vuorovesi oli liian alhaalla aikaisemmin. Istuimme alas, Jose kaatoi portviiniä lasihin. Pohdimme leppeästi elämää ja kulttuuriemme eroja.
Ennen lähtöämme pohdimme mikä täällä on toisin. Ihmiset ovat hyvin suomalaisen oloisia. Erojakin on. 1) Hautausmaat ovat vastakohta suomalaiselle suoraviivaiselle harmaudelle. Rakkaus on kirjoitettu hautakiviin ja koristeltu hautoihin. Lähes jokaisella haudalla on kukkia ja omat persoonalliset piirteensä.


Simpukankuoria rakkaalle.
Moni oli kerännyt kiviä koristeeksi.

 2) Jätehuolto on toisin. Kyllä se voi olla myös tyylikäs. Suuret säiliöt ovat kivilaattojen alla. Joka toisessa korttelissa on tällainen. 3) Hinnoista olemme jo puhuneet. Söimme ruhtinaallisesti vaikka säästimme n. 60% ruokakustannuksistamme Suomeen verraten. Mansikkakilo on alle 2 €. Ruuan tuoreus ja laatu tuntuu huomattavasti paremmalle täällä. 
4) Taiteen arvostus on suuri ja näkyvä. Koko ajan tulee uutta katu- ja seinätaidetta, musiikki soi ja tapahtumia on. 
5) Portugalin pitkä ja rikas historia on jättänyt jälkensä ja on varmaan vahva perusta nytkin, mutta traditio on aina myös ansa ja taakka. Taloissa, asunnoissa, keittiöissä, huonekaluissa tai vaikkapa vain astioissa muotokieli tulee usein traditiosta eikä funktiosta. Lasi on painavampi kuin on tarpeen, tiskiharja ei mahdu sen sisään tai haarukka on tyylikäs, mutta painava koska siihen on käytetty liikaa metallia. Keittiö on kaakeloitu, tasot marmoria, mutta nainen ei ylety yläkaappeihin. Moni asia on kaunis ja romanttinen, mutta ei toimi, tai toimii huonosti. Romantiikka on ollut Portugalissa suosittu tyylilaji ja näyttää olevan sitä yhä. Moni asia menee entistä latua koska on aina ollut niin.

Tuoreita marjoja, makeita appelsiineja ja tuoretta kalaa tulee taas ikävä.

6) Talojen lämmitys on epätaloudellista ja energiatehokkuus heikko. Suomalaisittain täällä on nyt kesä. Portugalilainen kulkee usein toppatakissa ja talvikengissä yhä. Ei niinkään sään, vaan sisätilojen viileyden tähden. Tulee olemaan taas vaikea sopeutua lämpimään taloon.

 7) Puut täällä ovat palmuja
 8) Vesi on valtameri.
9) Suhde sähköön on varsin vapaa. On johtoja siellä ja täällä. Aina yksi piuha voidaan yhdistää johonkin toiseen. Suomessa ärsyttää määräysten ja kontrollin paljous.

10) Naiset ovat usein päärynän mallisia. 11) Kuun näkee melkein aina, aurinko paistaa lähes joka päivä ainakin jonkin verran. Algarve on Euroopan aurinkoisin kolkka. Sataa harvoin ja silloinkin vain hiukan. Toki aika ajoin on tuhti myrsky. 12) Ruohosipuli on kolme kertaa paksumpaa kuin Suomessa.

Pian olemme Suomessa katsastamassa mikä on toisin. Ainakin hallitus vaihtuu. Pakkaus ja siivous alkaa nyt. Suomalaisia on tullut runsaasti veropakolaisiksi, mutta ei juurikaan Lagosiin. Emme ole vielä tavanneet ainoatakaan, mutta kuultu on.

Sinikka ja Markku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti